Landelijke actie NIXzonderID start op 23 mei

02 mei 2019

Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode vragen we extra aandacht voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand.

 

Doe mee als sportvereniging!

We vragen sportverenigingen ook mee te doen aan deze actie. Vraag jongeren naar hun ID en promoot deze campagne op de club! Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het lastig om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Daarom roepen wij jongeren op hun verkopers te helpen en hun ID alvast te pakken bij de kassa of aan de bar.

 

Toolkit

Op de website Nix18 vind je extra informatie voor sportclubs. 

Bekijk de hele toolkit

  

Het belang van NIX18 in de sportkantine

 “NOC*NSF staat volledig achter de actie: NIX zonder ID. Alcohol is schadelijk voor opgroeiende kinderen en daarom is het belangrijk dat sportclubs meehelpen dat kinderen niet te vroeg gaan drinken”, aldus Erik Lenselink, manager corporate affairs bij NOC*NSF.

 
“Ik heb met verschillende artsen gesproken en als vader van 3 kinderen ben ik me heel bewust geworden van de schadelijkheid van alcohol voor opgroeiende kinderen en de verantwoordelijkheid die we in de sport hebben voor een gezonde opvoeding.”

 

“In de sport nemen we die verantwoordelijkheid gelukkig ook serieus” vertelt Lenselink. Het is eigenlijk heel simpel. Er wordt niet gerookt en gedronken onder de 18 jaar in de kantine. Alcohol wordt alleen geschonken aan bezoekers boven de 18 jaar. Barmedewerkers krijgen een instructie waarin ze geleerd wordt aan wie wel en aan wie niet geschonken mag worden. Maar het inschatten van leeftijd is moeilijk en daarom vragen we ook aan de kantine-bezoekers van 18 tot 25 jaar om altijd een geldig ID-bewijs te tonen. Aan deze groep jongeren, die volgens de wet alcohol mag kopen, vragen we dus extra medewerking: Help je mee? Toon je ID! Hiermee help je niet alleen de barmedewerker maar eigenlijk de hele vereniging, want de gemeente kan stevige boetes uitdelen als er een overtreding van de leeftijdsgrens wordt geconstateerd.” NIX18 is daarom een zaak van de hele vereniging besluit Lenselink.