Column: De ongezonde verleiding

Door: Leonie Schreurs, oud-JOGG-regisseur

Weet je nog, hoe lekker je als kind een frietje na de zwemles vond? Of hoe je je zakgeld spaarde voor een – door de snackbar samengesteld – zakje snoep? Of dat je alleen op vrijdagavond voor je lievelingsserie frisdrank mocht drinken, en dat die frisdrank dan extra lekker was? Waarschijnlijk herken je deze situaties en heb je er veel positieve herinneringen aan. Leuke gebeurtenissen gaan nu eenmaal vaak samen met lekker (ongezond) eten of drinken, ook in het volwassen leven.

 

"In vrijwel iedere winkel vliegt het zoet ze in volle vaart om de oren…"

 

Je kunt kiezen voor die kroket waar je al een week zin in hebt, of toch voor die appel als dat net iets beter voelt. Kinderen kunnen die keuze vaak nog niet bewust maken. En juist zij worden meer dan ooit blootgesteld aan: 'de ongezonde verleiding'. De chips in de automaat op school, rijen koekjes op ooghoogte in de supermarkt, de zoete drankjes op de sportvereniging. In vrijwel iedere winkel vliegt het zoet ze in volle vaart om de oren…

 

"Het is net als rondlopen in een pretpark, maar nergens in mogen"

 

We kunnen het de kinderen niet kwalijk nemen dat gezond leven in zo’n omgeving eigenlijk heel lastig is – het is net als rondlopen in een pretpark, maar nergens in mogen. Gelukkig hebben de meeste kinderen ontzettend veel plezier in sporten en is dat koekje teveel niet altijd een probleem. Voor anderen is echter ook de verleiding van de Ipad ten opzichte van buitenspelen steeds groter geworden.

 

"Een gezonde leefstijl is prettiger voor ons allemaal, en dan kunnen we heus nog eens ouderwets genieten van een frietje na het zwemmen"

 

Als we willen dat kinderen gezond opgroeien, dan moeten we het met elkaar dus een beetje makkelijker voor ze maken. Wat ons betreft is ‘plezier’ daarin het sleutelwoord, dat zit niet in een koekje. Plezier zit in het uitproberen van verschillende sporten, in buitenspelen, ravotten, en plezier in het maken en proeven van gezonde snacks. Als we dan ook nog de ‘verleidingenstroom’ kunnen verminderen, lukt het kinderen misschien wel om al jong gezond te leven. Dat wegnemen van al die verleidingen zou voor volwassenen trouwens ook nog niet zo gek zijn! Een gezonde leefstijl is prettiger voor ons allemaal, en dan kunnen we heus nog eens ouderwets genieten van een frietje na het zwemmen.

 

Heb je ideeën over het verleiden van kinderen in Stichtse Vecht tot gezonde keuzes, of heb je goeie tips om hen plezier te laten ervaren in buitenspelen en sporten? We praten heel graag met je verder? Neem contact op met Sofie, JOGG-regisseur, via sofie.van.opdorp@stichtsevecht.nl  of 06 - 22 74 92 05.

Jongeren op Gezond Gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) wil kinderen laten opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl. Zo wordt dit hun hele leven lang de normaalste zaak van de wereld.


Gratis bewegen, gewoon doen


Met ‘Gratis bewegen, gewoon doen’ laten we zien dat je overal en op ieder moment kunt&nb…

Team:Fit


Wil jouw vereniging sporters en bezoekers graag een gezond alternatief bieden in de sportkantine?&nb…

Ervaring tennisvereniging


Dicky van der Linden pacht samen met zijn vrouw Patricia de kantine van tennisvereniging De Blauwe R…

Overgewicht bij kinderen


Gezond en gevarieerd eten en drinken, sporten en dagelijks bewegen zijn belangrijk voor iedereen om …