Column: "De tijd van buiten spelen is voorbij ..." Of toch niet?!

Door: Sofie van Opdorp, JOGG-regisseur

Als we de media moeten geloven, is het zo klaar als een klontje; anno 2020 spelen kinderen niet meer buiten. Ze zitten uren per dag vastgeplakt aan hun smartphone, tablet en/of laptop. De vermeende gevolgen hiervan liegen er ook niet om; communicatieproblemen, vertraagde hersenontwikkeling, motorische verstoringen … ik word er maar verdrietig van.

 

"Wat dacht je van de Struintuin in het wijkpark Maarssenbroek?! Met Wilde Bras beleef je daar iedere 3e woensdag van de maand nieuwe avonturen."

 

Toch durf ik als sportconsulent en JOGG-regisseur van de gemeente Stichtse Vecht anders te beweren: er wordt ontzettend veel buitengespeelt door kinderen in onze omgeving! Stichtse Vecht is dan ook een natuurrijk gebied met een heleboel parken, velden, speeltuinen en pleinen. En laten we de watersportmogelijkheden in de Vecht en plassen niet vergeten. Naast de 140 sportaanbieders in de kernen, ontstaat er ook steeds meer ‘ongeorganiseerde’ sport, waarbij kinderen zeker niet worden vergeten. Ben je bijvoorbeeld al bekend met de naschoolse activiteiten die de Buurtsport- en cultuurcoaches organiseren? Deze zijn meestal gratis! Soms betaal je maximaal €5,-. En wat dacht je van de Struintuin in het wijkpark Maarssenbroek?! Met Wilde Bras beleef je daar iedere 3e woensdag van de maand nieuwe avonturen. Ook wordt sinds 1994 de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd, dit jaar op 10 juni 2020. Ik eet m’n schoen op als iemand dan een binnen-gamend kind op de foto krijgt!

 

"Kun je je de Nintendo Wii Sport nog herinneren? Dat was zweten geblazen tijdens een virtueel potje tennis."

 

Vergeet ook niet dat de technologie waar zo over geklaagd wordt (en dan vooral het effect ervan op kinderen) beweging juist kan stimuleren en aantrekkelijk kan maken! Kun je je de Nintendo Wii Sport nog herinneren? Dat was zweten geblazen tijdens een virtueel potje tennis. En wie is er 3 jaar geleden niet de straten op gegaan op zoek naar een zeldzame Pikachu met de app ‘Pokemon GO’? Tegenwoordig is een Virtual Reality-bril steeds betaalbaarder en waan je je binnen enkele minuten in een virtuele speeltuin of ben je touwtje aan het springen of aan het hinkelen.

 

"Ga maar eens ontdekken wat er in de ‘offline’ wereld allemaal te doen is op online gebied!" 

 

JOGG gelooft dat een gezonde jeugd begint bij de omgeving van het kind. Zo ook de digitale omgeving. Volgens mij is hierin het sleutelwoord ‘plezier’. Ga maar eens ontdekken wat er in de ‘offline’ wereld allemaal te doen is op online gebied! Het is voor iedereen en dus ook voor (groot)ouders gezond om lekker in beweging te blijven. Doe je dit samen met een gedeelde app of VR-bril, dan is dat ook nog eens heel gezellig en breng je meer tijd met elkaar door!

Heb je goeie tips om kinderen in Stichtse Vecht plezier te laten ervaren in buitenspelen en sporten in dit digitale tijdperk? We praten heel graag met je verder! Neem contact op met Sofie, JOGG-regisseur, via sofie.van.opdorp@stichtsevecht.nl  of 06 - 22 74 92 05.

 

Jongeren op Gezond Gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) wil kinderen laten opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl. Zo wordt dit hun hele leven lang de normaalste zaak van de wereld.