Accommodatie en energie

Sportaanbieders kunnen hun accommodatie verduurzamen door middel van zonnepanelen, ledverlichting of andere maatregelen. Hiervoor kunnen zij diverse subsidies aanvragen. Ook zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor duurzame initiatieven. Het Sportpunt kan hier meer informatie over geven.

 

Subsidies

Er zijn diverse subsidies voor het verduurzamen van de sportaccommodatie.

 

Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS)

Deze subsidieregeling richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Met de subsidie kun je investeren in energiebesparing en toepassingen van duurzame energie bij sportaccommodaties.

 

SDE+

Deze subsidie kun je aanvragen als je hernieuwbare energie gaat produceren en/of dat al doet. De regeling richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Er zijn 6 categorieën: Biomassa, Geothermie, Water, Wind en Zon.

 

ISDE

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Deze regeling levert fiscaal voordeel voor bedrijven, verenigingen of stichtingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). EIA levert gemiddeld 13,5% voordeel op.

Financiering duurzame initiatieven

Het verduurzamen van de sportaccommodatie kost geld. Op termijn kan een investering zich terugbetalen door bijvoorbeeld lagere energiekosten. Op de korte termijn is er echter een investering nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van de kosten.

 

Stichting Waarborgfonds Sport

Niet alle verenigingen hebben voldoende geld beschikbaar om duurzame investeringen zelf te betalen. Verenigingen of stichtingen die voor een deel van de investering een lening willen afsluiten komen terecht bij een bank. De bank zal om een borgstelling vragen, zodat zij zekerheid heeft dat de lening wordt terugbetaald. De borgstelling kun je aanvragen bij SWS. Bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) kan een borgstelling aangevraagd worden voor 100% van het te lenen bedrag.

 

Energiefonds Utrecht

Het Energiefonds Utrecht financiert tot 75% van de kosten van het energieproject. Er zijn twee vormen:

  1. Een lening van € 5.000 euro tot € 50.000
  2. Een lening boven de € 50.000

 

 

Voor meer informatie

Veronique Rap
Marketing & Communicatie medewerker Sport
06 58 07 62 75