Voor meer informatie

Macy Hartman
Consulent Aangepast Sporten (sporten met een beperking)
06 41 64 45 03

Je kunt zoveel meer dan je denkt

Stel je voor, je doet je hele leven op hoog niveau aan wielrennen. Je hebt veel last van pijntjes, maar je bent een vechter en zet door. Eigenlijk luister je te slecht naar je lichaam, want je wilt alles blijven doen. Fietsen, werken en een energiek leven leiden. Maar op een gegeven moment gaat het echt niet meer. Dit overkwam Sabine, die in 2008 de diagnose reuma kreeg en vanaf begin 2012 in een rolstoel zit. Na een moeilijke periode in haar leven kan Sabine nu gelukkig weer genieten. Wat daarbij een hele belangrijke rol speelde? Sport.

 

Gevoel dat ik de grip op mijn leven verloor

Iedereen kan zich voorstellen dat het een enorme impact heeft op je leven als je in een rolstoel terecht komt. Zowel fysiek al mentaal. Ook voor Sabine, die altijd de ambities had om op topsportniveau te wielrennen, was het moeilijk om hiermee om te gaan. “Ik bleef doorzetten, maar ik moest elke keer toegeven dat het niet meer kon. Fietsen was al niet meer mogelijk en vervolgens moest ik ook iedere keer minder gaan werken. Uiteindelijk ben ik volledig afgekeurd. Hierdoor had ik het gevoel dat ik de grip op mijn leven verloor.”

 

Geen smoesjes, maar aan de slag

Door het zitten in de rolstoel kreeg Sabine veel last van haar rug. Ze besloot hiermee naar een fysiotherapeut te gaan en kwam terecht bij een therapeut die veel ervaring had opgedaan in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. “Haar aanpak werkte voor mij. Geen smoesjes, maar aan de slag. Ze stelde voor dat ik mee ging doen aan de handbike challenge 2018. No way, dacht ik. Dat kan ik echt niet. Ik moest er toch over nadenken van de fysio en uiteindelijk besloot ik de uitdaging aan te gaan, ondanks de vele drempels die ik misschien zou tegenkomen. Hoe kom ik aan een handbike? Hoe kom ik aan sponsors? Kan ik me er wel bij neerleggen dat ik ver onder mijn oude niveau moet gaan trainen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten”, aldus Sabine.

 

Niet gedacht dat dit nog allemaal mogelijk was

Het weer gaan sporten was voor Sabine uiteindelijk de sleutel tot een veel gelukkiger leven. “Ik ben weer bewust bezig met mijn lichaam en voeding, heb veel energie maar voel me bovenal weer fit in mijn hoofd. Ook mijn sociale leven is in een stroomversnelling gekomen. Door de sport ontmoet ik allemaal nieuwe mensen. Samen met mijn fysio onderzoek ik de mogelijkheden om een stichting in het leven te roepen. Daarnaast zit ik ook bij een participatieplatform. We geven de gemeente gevraagd en ongevraagd advies. Door dit alles heb ik gemerkt dat ik veel meer kan dan ik dacht. Ik heb in de jaren na mijn diagnose veel verloren en had niet gedacht dat dit nog allemaal mogelijk was.”

 

Trek de stoute schoenen aan en ga naar een vereniging

Vorig jaar is het online platform www.unieksporten.nl gelanceerd. Hierop staat al het aangepaste sportaanbod voor mensen met een beperking. Tijdens de lancering van het platform in Maarssen heeft Sabine verteld over haar leven en wat sporten voor haar betekent. “Ik vind het belangrijk om mensen aan te zetten om in beweging te komen, ongeacht hun beperking. Ik wil ze meegeven dat het niet makkelijk en rooskleurig is, maar dat je er wel uit kunt komen. Sporten kan daarbij enorm helpen. Je kunt zoveel meer dan je denkt en de sleutel is vaak dichtbij. Zoek iemand op of trek de stoute schoenen aan en ga naar een vereniging. Praat met mensen die het wel doen. Dat heeft mij enorm geholpen. En schroom ook niet om de hulp van de consulenten aangepast sporten van Team Sportservice provincie Utrecht in te schakelen. Zij weten alles over het aangepast sportaanbod in onze regio en kunnen je hierover adviseren. Als ik had geweten dat ze wekelijks op locaties in de gemeente De Ronde Venen, Woerden en Stichtse Vecht zitten, had ik eerder contact met ze gezocht.”

 

Consulente aangepast sporten

Consulente Macy Hartman is maandag, dinsdag, woensdag, donderdag telefonisch en per mail te bereiken via 06 - 41 64 45 03

mhartman@teamsportservice.nl


Voor meer informatie

Macy Hartman
Consulent Aangepast Sporten (sporten met een beperking)
06 41 64 45 03