Aquagym in 't Kikkerfort

Banen zwemmen, aquajoggen of aquagym: vandaag de dag is in het zwembad er een dagelijks aanbod voor jong en oud. 20 jaar geleden was dat wel anders. Toen werd het zwembad gezien als plek voor recreatie en startte de eerste groepjes ouderen met bewegen in het water. Sindsdien is er veel veranderd: er zijn steeds meer aquasport-varianten bijgekomen en de groepen zijn gegroeid.

 

In het zwembad kun je ‘zweven’

Bedrijfsleider van zwembad ‘t Kikkerfort Anthony Fokker heeft deze ontwikkeling meegemaakt. Ook ziet hij dat er nog steeds veel te winnen is : ‘Voor ouderen die slecht ter been zijn is het lastig om naar zwembad te komen. En dat terwijl ze er veel baat bij kunnen hebben. In het zwembad kun je ‘zweven’, terwijl je misschien nauwelijks kunt lopen. Er gaat een wereld voor ze open.’

 

Het is lekker en je blijft in beweging

Aquagym dames‘De lessen zijn niet specifiek voor ouderen, iedereen kan aansluiten. Bijvoorbeeld als je moet revalideren. Er zijn ook mensen die worden doorverwezen door de huisarts of fysiotherapie volgen in het zwembad.’ Eén van hen is Geeske Oussoren (76) uit Breukelen. Zij startte met fysio in het zwembad toen zij last kreeg van reuma. Toen dat echter niet meer vergoed werd door de verzekeraar begon ze met aquagym. Het zwemmen is echter niet alleen voor haar gezondheid: ‘Het is lekker en je blijft in beweging. Daarnaast is het een leuke groep, het is altijd erg gezellig’.

Bewegen en gezelligheid zijn de woorden die de dames van aquagym het meest gebruiken. Ze zijn allemaal ouder dan 60 en zijn nog volop in beweging, ondanks kwalen als artrose. ‘Als het vakantie is, mis ik het echt’ meent Oussoren ‘het is belangrijk om in beweging te blijven, anders wordt je stijf’.

 

Vrijwilligers

Zelfs voor mensen die dichtbij wonen is het soms lastig om naar het zwembad te komen meent Fokker: ‘Het zou mooi zijn als mensen bijvoorbeeld mee kunnen doen met een groepsles. Er zijn dan echter vrijwilligers nodig die mensen halen en brengen. Soms ontstaan deze initiatieven, maar als iemand wegvalt houdt het weer op te bestaan. Saamhorigheid en zorg in de samenleving zijn hiervoor belangrijk. Er is zeker behoefte aan.’ De groep aquajoggers kan nog op eigen gelegenheid naar het zwembad komen, de één komt met de auto en de andere op de E-bike. Allemaal hebben ze op hun eigen manier baat bij de ‘donderdagmiddag’.

 

Meedoen?

Vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor informatie over de lestijden op www.kikkerfort.nl.